Kam in kako

Opis

Kam in kako je računalniški program, ki je v pomoč uporabnikom, ko se odločajo o izbiri poklica. Namenjen je tistim, ki se šele odločajo za izbiro poklica, kot tudi tistim, ki iščejo nove ideje na svoji poklicni poti.

Na voljo sta dve različici programa. Dostopanje do programa za mlade je s pomočjo registracijske številke, ki jo dobite na šoli v svetovalni službi ali na uradu za delo Zavoda RS za zaposlovanje. Spletni naslov za mlade je: https://www.kaminkako.si/kudos#

Navodila za uporabo >>

Več o programu najdete na: www.ess.gov.si/ncips/cips/kam_in_kako

E-pošta: KIK@Ess.gov.si

 

Cilji projekta

Cilj računalniškega programa Kam in kako je da:

  • spodbudi uporabnika, da si zastavi določena vprašanja o poklicih in mu pomaga opredeliti področja, o katerih se želi pogovori s kariernim svetovalcem,
  • opogumi uporabnika, da podrobneje razišče poklice, ki so zanj primerni in ki ga zanimajo,
  • omogoči uporabniku, da dobi nove zamisli o primernih poklicih in si razširi znanje o teh, ki jih že pozna..

Ključne informacije

Računalniški program Kam in kako je bil za slovenske razmere prirejen leta 1998/99 v času trajanja PHARE projekta Poskusni center za informiranje in poklicno svetovanje. Partnerji v projektu TEC Sunderland iz SV Anglije, nam je kot dodatne partnerje predstavil predstavnike podjetja CASCAID Ltd. (www.cascaid.co.uk/), ene vodilnih v njihovi državi, ki razvija programsko opremo za poklicno orientacijo.

Prvo verzijo programa smo s soglasjem Ministrstva za šolstvo testirali na 20 osnovnih in 20 srednjih šolah in preverili, ali je primeren za naše razmere. Rezultati so bili vzpodbudni, zato smo nadaljevali z delom in program vsako leto nadgrajevali z novimi opisi poklicev, novimi možnostmi raziskovanja posameznih poklicev, dodali smo fotografije, razgovore s posamezniki, ki opravljajo posamezne poklice.