Poklici za jutri

Kdo so mladi, ki so ustvarili svojo zgodbo vzornika? Ker jim praktičnih znanj nihče ne more vzeti in so danes na trgu dela kadri s poklicno izobrazbo precej iskani, so mladi vzorniki vzeli prihodnost v svoje roke. Na njihovi poti jih je družba videla kot upornike, po drugi strani pa jih je poklicno usmerjena pot vodila do vzornika v očeh sovrstnikov. Spoznaj njihove zgodbe, ki jih predstavljajo v okviru nacionalne kampanje Poklici za jutri za promocijo poklicnega izobraževanja. 

 

 

Navdihujoče zgodbe mladih, ki so se odločili za poklicno pot

Emin Tiganj, natakar

V gostinstvu in turizmu je primanjkljaj delavcev tako občuten, da delodajalci za delo raje sprejmejo popolnoma neizkušen kader, kot da pustijo, da kadrovska podhranjenost vpliva na zmanjšan obseg dela in zaslužka. S tem pa večkrat tudi tvegajo nezadovoljstvo strank zaradi neprofesionalnosti osebja. Svež veter v gostinstvu je 21-letni Emin Tiganj, ki je v času šolanja po naključju ugotovil, da je gostinec po duši in srcu. Emin obožuje svoje delo in tega ne skriva, njegov entuziazem in profesionalnost pa cenijo tudi gostje priljubljene restavracije v samem centru Ljubljane.

 

Preberi več >>

Iva Ekart, steklarka

Iva Ekart je ena izmed tistih nežnih ustvarjalnih dušic, za katere je jasno, zakaj je izbrala poklic steklarskega tehnika. Odraščala je v družini kjer je povsem normalno in sprejeto, da je umetnost lahko poklic in je kreativnost veščina, v katero se vlaga. Ker je že od malega rada risala in kreirala umetnine z različnimi materiali, se je želela usmeriti v ustvarjalen poklic, vendar ni bila povsem odločena v katerega. Informativni dan je bil še kako pomemben, saj je našla primeren poklic in šolo zase. Pri tem pa je najpomembneje, da ima za sabo popolno podporo staršev, tudi pri njeni odločitvi, da po srednji poklicni šoli izobraževanje nadaljuje s študijem umetniške smeri, najverjetneje v tujini.

 

Preberi več >>

Katarina Smuk, aranžerka

Katarino ustvarjalnost spremlja že od malih nog in v tem domišljijskem svetu je ostala do danes, ko dela kot poklicna aranžerka. Svojo kreativno žilico je razvijala skozi ustvarjanja, ki so ji najprej predstavljala le hobi, sedaj pa kot poklicna aranžerka ustvarja izložbe veleblagovnice v centru Ljubljane.

 

Preberi več >>

Noel Črnčec, orodjar

Ko je bil Noel Črnčec še osnovnošolec, se je velikokrat zgodilo, da je spremljal očeta pri delu v delavnici, kjer je s svojimi rokami oblikoval izdelek, ki je služil za nadaljnjo uporabo. Ravno ta vidik, da lahko ustvarja in vidi rezultat svojega dela ter sedenje v pisarni in delo z računalnikom zamenja za delo z rokami v delavnici, ga je navdušilo za izobraževanje za poklic oblikovalca kovin – orodjarja. "Raje imam fizično delo, kot da bi v pisarni sedel cele dneve in gledal v računalnik," samozavestno pove Noel, ki  ga pri odločitvi za poklicno izobraževanje podpirata tudi starša. Pa so poklicni kadri res slabše plačani, zahtevajo neugoden delovni urnik in so fizično zahtevni?

 

Preberi več >>

Rok Verstovšek Tanšek, kamnosek

Rok Verstovšek Tanšek je mladi kamnosek, ki se je v svojem poklicu znašel, kot pravi, bolj po naključju, a je hitro dokazal, da ima neverjeten talent in smisel za oblikovanje tega naravnega materiala. "To je material, ki ne dopušča napak. Zahteva pa veliko veščin, natančnosti in predanosti – kot karkoli drugega v življenju," pravi Rok, ki se je decembra 2016 kot najboljši iz Slovenije pomeril na tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills, kjer je osvojil srebrno medaljo v kategoriji kamnoseštvo. Dve leti za tem se je na tekmovanje vrnil v vlogi mentorja tekmovalcu, kar ga je obogatilo za še eno neprecenljivo izkušnjo.

 

Preberi več >>

Tadej Kalajžič, stavbni mizar

Tadej Kalajžič je kot otrok rad zašel v očetovo mizarsko delavnico, kjer je preživljal popoldneve in se navdušil nad lesom ter delom z rokami. Delovno okolje v delavnici in kreativne možnosti, ki jih oblikovanje tega naravnega materiala ponuja, so ga navdušili za poklic mizarja. Po opravljeni poklicni šoli se je vrnil tja, kjer se je vse začelo, v očetovo delavnico.

 

Preberi več >>