23. 12. 2017
Novice

Intervju s slaščičarko

Pogovarjali smo se z gospo Petro, ki je svoje veselje do slaščičarstva uresničila v podjetniško idejo.

1. Kako poteka vaš običajen delovnik?

Ker sem samostojna podjetnica in poleg slaščičarstva opravjam še druge obveznosti, so moji delovniki zelo raznoliki. Ker je delo večinoma osredotočeno na konec tedna, si zato razporedim naloge po dnevih v tednu (npr. v ponedeljek: pregled naročil, odgovarjanje na maile, urejanje spletne strani, nakupovanje, … torek/sreda: izdelava figuric za otroške torte, četrtek:  priprava biskvitov za torte in izdelava malih sladic, nakupovanje, petek: sestavljanje tort v celoto, dekoracija tort, sobota: razvoz naročil, dekoriranje tort, …)

Intervju s slaščičarko

2. Kakšne sposobnosti in veščine potrebujete za opravljanje tega poklica?

Zelo raznolike. Veliko časa namenila testiranju in poskušanju receptov, zato je osnovno slaščičarsko znanje je velik plus. Poleg tega pa še smisel za oblikovanje in estetiko, da na koncu nastane lep izdelek.

Intervju s slaščičarko

3. Kakšne so možnosti zaposlitve za osebo z vašo izobrazbo?

O tem nimam veliko informacij, ker sem si zaposlitev ustvarila sama. Se mi pa zdi, da je v zadnjem času porast slaščičarjev oz. ustvarjalcev posebnih in unikatnih tort, ker je to delo danes tudi veliko bolj cenjeno. Ljudje se bolj zavedajo, koliko časa gre v oblikovanje in ustvarjanje takih izdelkov.

Intervju s slaščičarko

4. Kakšni so največji izzivi, s katerimi se soočate pri vašem delu?

Predvsem to, da opravljam več nalog in vse leži na meni. Ob poplavi dela, ki ga imam, je včasih res težko opravljati vse hkrati ... peči, dostavljati torte, se dogovarjati s strankami, skrbeti za promocijo, …

5. Kaj vas je pritegnilo pri tem poklicu oziroma, kaj vam je pri vašem delu najbolj všeč?

Najbolj me je pritegnilo oblikovanje in kreativno delo pri izdelovanju tort. Ko sem v letu 2013 začela, je bilo težko dobiti lepo in dobro torto. Zato sem si želela, da bi ustvarjala na pogled zanimive in lepe torte, ki bi bile seveda tudi okusne. 

Intervju s slaščičarko