03. 05. 2021
Novice

Moja poklicna prihodnost - 31. Otroški parlament

21. 4. 2021 je potekal 31. Otroški parlament na temo »Moja poklicna prihodnost«. Dogodek je prvič v zgodovini srečanj potekal virtualno.

21. 4. 2021 je potekal 31. Otroški parlament na temo »Moja poklicna prihodnost«, katerega sta se kot gosta udeležila tudi predstavnika CPI mag. Janez Damjan, direktor, in Sara Gošnak, sodelavka na projektu Promocija poklicnega izobraževanja. Prvič v zgodovini Otroškega parlamenta je srečanje potekalo virtualno preko zaslonov. Na dogodku je sodelovalo 115 mladih delegatov, 20 učencev- novinarjev, skupaj z mentorji in drugimi gosti pa je 31. nacionalnega Otroškega parlamenta udeležilo preko 200 udeležencev.

Mladi parlamentarci so v skupinah razmišljali o glavni temi »Moja poklicna prihodnost«, v sklopu katere so se dotaknili tudi naslednjih podtem:

  • Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine;
  • Poti do mojega poklica;
  • Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo.

Kot odziv na trenutno stanje v družbi v tem šolskem letu pa je bila dodana še podtema Vpliv Covid-19 na izbiro poklica.

Med razpravo so učenci izkazali izjemno kritično mišljenje ter dober uvid v trenutno stanje in kaj jih čaka v prihodnosti. Podali so tehtne pomisleke in konstruktivne predloge, ki smo si jih predstavniki različnih nacionalnih inštitucij skrbno zabeležili. Poudarili so, da bi se bilo potrebno o poklicih v osnovni šoli pogovarjati že veliko prej in da bi jim bilo omogočeno spoznavanje poklicev preko prakse oziroma obiskovanja podjetij. Izkazali so skrb, da bodo v prihodnosti veliko poklicev nadomestili roboti, a hkrati se zavedajo, da bo človeški stik še vedno zelo pomemben. Zavedajo se, da bodo poklici prihodnosti potrebovali nove veščine in znanja, ki jih ne bodo mogli pridobiti le s šolanjem. Pri njihovi odločitvi o poklicni poti imamo še vedno veliko vpliva starši in ostali odrasli, zato je zelo pomembno, da jim pri odločitvi pomagamo in svetujemo, a pustimo svobodo, da si poklicno pot izberejo sami.

Več o poteku 31. Otroškega parlamenta lahko preberete med novicami na spletni strani Zveze prijateljev mladine Slovenije, in na isti strani v otroškem novinarskem središču

Foto: Matija Sušnik