10. 02. 2020
Novice

Pripravite se na informativni dan

14. in 15. februarja bodo na srednjih šolah potekali informativni dnevi, namenjeni predstavitvi šol in izobraževalnih programov.

Da boste pridobili čim več koristnih informacij, ki vam bodo pomagale pri končni odločitvi, že vnaprej razmislite o temah, ki vas najbolj zanimajo. Za lažji začetek smo vam pripravili nekaj idej.

1. Na katero šolo naj grem?

Obiščite šole, ki izobražujejo za poklic, o katerem največ razmišljate. Če konkretne ideje še nimate lahko obiščete gimnazije, a tudi v sklopu teh imate na voljo različne smeri: klasična, ekonomska, tehniška, umetniška, dvojezična ...

2. Kaj pa predmetnik?

Večino bodočih srednješolcev zanimajo predmeti, sploh če gre za poklicne srednje šole, kjer so v ospredju strokovna znanja. V tem primeru pridobite čim več informacij o poteku praktičnega dela pouka.

3. Kako je sestavljen urnik?

Povprašajte ob katerih urah se pouk začenja, končuje in kako poteka - je to dopoldne, popoldne ali morda izmenično. Na podlagi urnika si nato organizirate tudi ostale izvenšolske dejavnosti.

4. Kaj pomeni praktično usposabljanje?

Če razmišljate o poklicih, ki zahtevajo posebne učne pripomočke (npr. oblačila, orodje …), se pozanimajte, kaj vse potrebujete pri praktičnemu delu izobraževanja. Pomembno je tudi vedeti, ali je v predmetnik vključena praksa, ki jo opravljate izven šole.

Pripravite se na informativni dan

5. Prehrana je pomembna!

Redna prehrana je del zdravega in uravnoteženega življenja, zato je pomembno vedeti, ali imate na izbrani šoli možnost kosila ali malice. Preverite, ali se v neposredni bližini šole nahajajo pekarne, prodajalne sadja, dijaške menze in podobno.

6. Kje se lahko zaposlim?

Ta tema najbolj zanima učence, ki se bodo vpisali v poklicne izobraževalne programe, pa tudi tiste, ki že razmišljajo o potencialnih delovnih mestih. Zberite čim več informacij o zaposlitvenih možnostih tako doma kot v tujini.

7. Lahko uveljavljam posebne statuse?

Status športnika ali kulturnika omogoča marsikatere ugodnosti - preverite, ali ste upravičeni do naziva. Med statuse sodijo tudi učenci, ki se vozijo iz oddaljenih krajev (vozači) in jim zato pripadajo določene prilagoditve urnika.