05. 06. 2019
Novice

Štipendije

Javni štipendijski, razvojni, invalidskiin preživninski sklad RS razpisuje vrsto štipendij, na katere lahko kandidirajo tudi srednješolci.

Kakšne so tvoje možnosti za pridobitev štipendije lahko preveriš na spletnih straneh Janega sklada:

Zoisova štipendija je namenjena najboljšim dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja in razvojne dejavnosti.

Štipendija za deficitarne poklice je namenjena spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, ki so prepoznani kot deficitarni, oziroma je število usposobljenih kadrov v primanjkljaju glede na potrebe delodajalcev. 

Štipendije AD Futura so namenjene spodbujanju mednarodne mobilnosti dijakov, študentov in strokovnjakov. Mogoče jih je pridobiti za izobraževanje v tujini, študijske obiske v tujino ali pa za tekmovanja v tujini. 

Štipendija za zamejce je namenjena pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah za študij v tujini.

Kadrovske štipendije podeljujejo podjetja, na spletni strani Javnega sklada pa imajo podjetja možnost, da v aplikaciji Izmenjevalnica   sporočajo, kakšne kadre želijo štipendirati, dijaki in študenti pa lahko najdejo kadrovskega štipenditorja. 

Državne štipendije so socialni transfer in so namenjene spodbujanju izobraževanja in doseganja višje izobrazbene ravni upravičencev ter vzpostavljanju enakih možnosti za izobraževanje. Štipendije se lahko podelijo tako za šolanje v Republiki Sloveniji kot za šolanje v tujini na javno veljavnem izobraževalnem programu in izobraževalni ustanovi. 

Štipendije državnih organov - Na tej strani najdete informacije o štipendijah, ki jih podeljujejo druge ustanove.  

Občinske štipendije so štipendije, ki jih razpisujejo nekatere občine za izobraževanje v tujini ali Sloveniji. Pogoje za pridobitev, višino štipendije in merila za pridobitev določi posamezna občina, ki razpisuje štipendije. Razišči tudi spletno stran svoje občine, ali razpisuje primerno štipendijo zate. 

Štipendije nepridobitnih organizacij pod različnimi pogoji podeljujejo tudi različne nepridobitne oziroma nevladne organizacije, in sicer tako za študij v Sloveniji kot za študij v tujini. 

Štipendije tujih ustanov so v večini štipendije izobraževalnih ustanov, vlad in drugih javnih ustanov v tujini. 

Fulbright program je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji. Kandidati so izbrani na podlagi selekcijskega postopka s strani komisije Fulbright in končne potrditve kandidatov s strani pristojnega organa v ZDA.