Krupje

Oseba stoji za igralno mizo in deli karte.

Kaj delavec običajno dela:

  • V igralnici vodi igro pri ruleti in skrbi za pravilen potek vseh iger na srečo; pri tem sledi splošnim načelom in posebnostim posameznih iger, ki vključujejo različne tehnike, materiale in pravila.
  • Upravlja ruleto, meša in razdeljuje igralne karte ali meče kocke. Ko je izid igre znan, razglasi zmagovalne rezultate, izplača dobitke zmagovalcem in pobere vplačila od poražencev.
  • Med igro nadzira igralce in sodelavce; opozarja na nekorektno vedenje, neupoštevanje pravil, na primer na nedovoljeno izmenjavanje informacij med igralci.
  • Ob nepravilnostih ali napakah v igri igro razveljavi in jo ponovi. 
  • Sodeluje pri obračunu prometa in vzdrževanju reda v igralnih prostorih. 
     

Osebnostne lastnosti:

Krupje opravlja svoje delo v stalnem stiku z ljudmi. Dela samostojno in ob sodelovanju drugih delavcev. Biti mora komunikativen in prijazen do gostov - igralcev. Zahteva se natančnost, saj ima opravka z velikimi denarnimi zneski. Pomembna je skrb za prijeten nastop oziroma urejen osebni videz.

Pogoji dela:

Delo opravlja v zaprtem in urejenem delovnem okolju. Dela pri umetni svetlobi, izpostavljen je slabšemu zraku in velikemu številu gostov. Delo opravlja večinoma stoje ob igralni mizi. Krupje dela v izmenah, saj so igralne mize povečini odprte od poznih večernih do zgodnjih jutranjih ur naslednjega dne. Pri krupjeju se lahko po večletnem delu pojavijo kronična obolenja hrbtenice in težave z nogami.

Delovni pripomočki:

Krupje dela z različnimi igralnimi pripomočki in materiali. Upravlja ruletni cilinder in kroglico, dela z raznobarvnimi plastičnimi in kovinskimi igralnimi žetoni različnih nominalnih vrednosti, z igralnimi kartami, kockami, različnimi igralnimi avtomati ter stavnimi listi in karticami.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 4 leta.

Znanja in kompetence:

  • zaključeno ima srednješolsko izobrazbo ali srednjo poklicno izobrazbo in 5 let delovnih izkušenj v skladu s Pravilnikom o licencah za delo v dejavnosti prirejanja posebnih iger na srečo;
  • potrebuje splošno razgledanost in pogovorno znanje tujega jezika;
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: