Okulist

Pregleda pacienta in se pogovori o njegovih težavah.

Kaj delavec običajno dela:

 • pregleda pacienta in se pogovori o njegovih težavah; 
 • izmeri očesni tlak in širino zenice, pregleda ostrino vida in očesno ozadje; 
 • po pregledu postavi diagnozo ter vrsto očesne bolezni (najpogostejše so: povešena veka ali nezmožnost zaprtja veke, vnetja, poškodbe roženice, spremembe na očesni leči, npr. katarakta oz. siva mrena, krvavitve na očesnem ozadju, bolezni vidnega živca, odstop mrežnice in tumorji); 
 • predpiše zdravljenje; 
 • izvaja operacije odstopa mrežnice, operacije sive mrene ali kirurške posege v primeru poškodb oči;
 • opravlja preglede oči za potrebe korekcije vida. Kadar okulist ugotovi, da ima pacient slabo vidno ostrino, mu predpiše očala, pacient pa nato sam izbere optika, ki mu bo zaupal izdelavo očal. Okulist lahko predpiše tudi kontaktne leče ter določi, katera vrsta bi bila za pacienta najprimernejša: kontaktne leče za dnevno nošenje, za podaljšano nošenje, mehke ali poltrde kontaktne leče.
   

Osebnostne lastnosti:

Za opravljanje poklica so potrebne enake lastnosti, kot se zahtevajo za katerikoli drug poklic v okviru medicine, torej odgovornost, potrpežljivost, natančnost ter spoštljiv, strpen in empatičen odnos do bolnikov. 

Pogoji dela:

Okulist je pri delu izpostavljen okužbam. Slednje so lahko kapljične, prenosljive preko dotika ali krvi v primeru vboda z ostrimi predmeti. Okulist se zaščiti pred okužbami z zaščitnimi rokavicami in masko. 

Delovni pripomočki:

Za opravljanje pregledov okulist potrebuje Selenove tablice, s katerimi določa ostrino vida. Običajno so na teh tablicah označene črke in številke, za otroke pa se uporabljajo sličice. Za preglede potrebuje še operativni mikroskop, oftalmoskop, mikroskop za pregled očesnega ozadja, laser, aparat za merjenje očesnega tlaka, povečevalno steklo in ultrazvok. V ambulanti za slabovidne uporablja posebne lupe in očala. Med delovne pripomočke sodijo še kartoteka bolnika ter recepti za predpisana zdravila, očala in leče. Okulist opravlja delo v zaprtem prostoru, v ambulanti v okviru zdravstvenega doma ali na kliniki za očesne bolezni, kjer je poleg delovnih pripomočkov za preglede oči včasih nujno potrebna tudi popolna zatemnitev prostora.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 10 let.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 99% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic zelo perspektiven

Znanja in kompetence:

 • Ima predpisano univerzitetno izobrazbo medicinske smeri ter opravljen sekundariat.
 • Ima predpisano specializacijo iz oftalmologije. 
 • Pozna diagnostične postopke za prepoznavanje teh bolezni in načine zdravljenja. 
 • Nenehno sledi novostim v stroki in skrbi za vseživljenjski študij. 
 • Obvlada osnove znanstveno-raziskovalnega dela.
 • Dobro vidi in sliši, razlikuje barve.
 • Je ročno spreten. Ima mišično občutljivost rok in prstov. Ima natančne in umirjene gibe rok, predvsem kadar opravlja kirurške posege.
Pripomočki pri delu.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: