Pediker

Kaj delavec običajno dela:


 • oblikuje nohte in izvaja osnovno in zahtevno nego stopal;
 • svetuje strankam pri negi nohtov in kože ter pri izbiri izdelkov in pripomočkov za nego stopal; 
 • odstranjuje neželene spremembe na stopalu (kurje oko, otiščanci, vraščen noht idr.);
 • pregleduje kožo nog in stopal ter ugotavlja stanje nohtov ter presodi ali so zdravi ali poškodovani;
 • pri estetski pedikuri odstrani poroženelo kožo, zapolni razpoke, skrajša in oblikuje nohte ter odstrani obnohtno kožico;
 • pri negovalni pedikuri se osredotoča na odstranitev težav, ki stranko ovirajo pri normalni hoji: odstrani kurja očesa, vraščen noht, stanjša zadebeljene nohte ali izvede protetiko nohta.
 • izvaja tudi tretmaje za posebno nego stopal, kot so pilingi, maske, parafinske obloge ter masaže za boljšo prekrvavitev nog (spa pedikura).
   

Osebnostne lastnosti:

Rad dela z ljudmi in jim svetuje pri težavah s stopali. S strankami se dogovarja o negi nohtov in kože nog ter o morebitnih negovalnih sredstvih, ki bi jim lahko pomagale pri negi. Kadar dela poslikave nohtov, je dobrodošla domišljija, ustvarjalnost, potrpežljivost in natančnost.

Pogoji dela:

Zaželeno je, da pediker nima alergije na preparate, ki jih pri delu uporablja, in da nima občutljive kože na rokah. Razmere za delo so odvisne od lepotnega oziroma kozmetičnega salona, v katerem je pediker zaposlen. Zaradi sedečega načina dela ima pediker bolj obremenjeno hrbtenico. Če ima alergijo na preparate, ki jih uporablja, lahko pride do vnetja oči, ekcema na rokah in dlaneh ali rdečice na koži.

Delovni pripomočki:

Uporablja različne vrste klešč, pil, rezil in brusov, lakov, podlakov in nadlakov ter UV lučko. Poleg tega uporablja pedikerski stol za stranko, strojček za brušenje, posodo za pripravo kopeli za noge, kreme in mazila za masažo nog in njihovo nego, pilinge in druge obloge za noge.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 4 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 66% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic precej perspektiven

Znanja in kompetence:

 • Pozna anatomijo noge in fiziologijo kože ter zgradbe in funkcije nohta.
 • Prepozna različne tipe nohtov in kože glede na njihovo fiziološko stanje ter glede na patološke spremembe, ki se lahko pri tem pojavijo.
 • Izvaja različne tehnike lakiranja in zna izbrati ustrezne barvne odtenke glede na tip osebnosti in namen. 
Pripomočki za pedikuro.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: