15. 05. 2018
Novice

Kako premagati strah pred testi in ocenjevanjem?

Konec šolskega leta je stresen tako za učitelje kot tudi za učence. Ponavadi se pojavijo nenavadni občutki, močno povezani s strahom, ki ga občutimo še posebej pred zadnjim pisnim ali morda ustnim preverjanjem. Strah je še toliko bolj očiten, kadar gre za odločilno situacijo, ki bo vplivala tudi na naš končni uspeh ali nadaljevanje šolanja. A vseeno velja stara modrost, da je v življenju vsaka stvar za kaj dobra in da nam morda tudi določeni neuspehi prinesejo kar dobrega. Kljub temu da se tega v veliki meri kar dobro zavedamo, se nikakor ne moremo otresti silovitega strahu, ki se ponavadi pred določenim dogodkom samo še stopnjuje in nas lahko spravlja celo v nemogoč položaj. V nadaljevanju vam zato ponujamo kar nekaj izjemnih nasvetov, kako se lahko na najhitrejši možni način znebite strahu te vrste in se obenem še dobro počutite.

ČE SE DLJE ČASA IN TEMELJITO PRIPRAVLJAMO, POTEM JE STRAH ZA POLOVICO MANJŠI

Verjetno sami veste, da četudi se pred testi veliko učite, v sebi še vedno nosite poseben strah, ki se ga nikakor ne morete otresti. Vedeti pa morate tudi to, da je ta strah zagotovo vsaj za polovico manjši od tistega, ki bi ga v sebi nosili, če se sploh ne bi pripravljali na test oziroma na ustno preverjanje znanja. Zatorej je prvi korak k temu, da se boste znebili groznega občutka strahu, ki meji že na tesnobo, da se začnete pravočasno in kakovostno učiti. Naj učenje postane neke vrste užitek oziroma zabava, preverjanje znanja, pisno ali ustno, pa naj bo finalna zabava, na kateri boste dali vse od sebe!

PRIMERNA PREHRANA IN DOVOLJ SPANJA

Na naše osebno zadovoljstvo in počutje vplivata tudi prehrana in količina spanja. O tem prepevajo že ptički na veji, a tega dejstva žal vedno ne upoštevamo. Vendar bi ga morali predvsem v obdobju, ko so pred nami naporni dnevi z veliko učenja. Če bo naša prehrana primerna in dovolj kakovostna, se bomo dobro počutili, posledično pa se bomo veliko lažje in tudi z večjem veseljem odpravili učit. Pa tudi veliko manj nas bo strah. Vzporedno z ustrezno prehrano je izjemno pomembno, koliko časa namenimo spancu. Če je tega premalo, smo seveda premalo skoncentrirani, zato pa vse teče v začaranem krogu. Strah pred testom bo morda celo tako velik, da se ne bomo mogli več niti učiti.

POSLUŠANJE GLASBE IN VMESNA ŠPORTNA AKTIVNOST STA OBVEZNI DEJAVNOSTI

Strahu pred testi in preverjanji kakršne koli vrste že se bomo znebili tudi tako, da bomo v času, ki je prepojen s šolskimi obveznostmi, poslušali veliko glasbe, ki nas ustrezno motivira, ter se ukvarjali tudi s telesnimi aktivnostmi, po katerih se dobro počutimo. Slednje nam bo v veliki meri krepilo tudi našo samozavest, ki jo bomo v tem času zelo potrebovali.

Načinov, kako premagati strah, je seveda še veliko. Glavne načine smo vam podali. Na podlagi teh seveda govorimo še o drugih, toda pravkar predstavljeni so zagotovo najbolj pomembni. Zadostna mera učenja, prava prehrana in dovolj spanja, motivacijska glasba in športne aktivnosti vam zagotovo prinašajo veliko mero uspeha na šolskem področju, do katerega pa boste lahko prišli skorajda povsem brez strahu. 

SREČNO!