25. 04. 2018
Novice

Samo kakovostno učinkovito učenje zagotavlja želeni uspeh

Bliža se konec šolskega leta in na vrata trkajo številni šolski preizkusi. Časa za učenje je malo in zato je potrebna tudi pravilna organizacija.

Strokovnjaki nam zagotavljajo, da lahko tudi z manj učenja na dan dosežemo izjemne rezultate, ampak samo pod posebnim pogojem, ki se imenuje učinkovito učenje. Za njegovo izvedbo pa je potrebno vedeti nekaj izjemno enostavnih trikov, ki vam jih navajamo v nadaljevanju.

Urejen učni kotiček

Prvi pogoj, ki nam zagotavlja, da bo učenje lahko učinkovito, je ustrezen učni kotiček, ki mora biti pravilno urejen. Strokovnjaki priporočajo, da je najbolje imeti primerno delovno mizo, na kateri so samo delovni pripomočki, ki jih tisti trenutek potrebujemo. Miza naj bo tudi dovolj dobro razsvetljena in postavljena v povsem umaknjenem prostoru. Na njej je lahko tudi kak motivacijski pripomoček, ki nas bo k učenju še bolj pritegnil. Misel na to, da nas čaka urejen in svež učni kotiček, nas bo zagotovo zvabila k učenju veliko hitreje kot pa sicer.

Prijetna učna klima

Preden sedemo za mizo, moramo poskrbeti tudi za prijetno učno klimo. V praksi to pomeni, da sobo, v kateri se bomo učili, primerno prezračimo; pripravimo si priljubljeno pijačo; pred intenzivnim učenjem pa si zavrtimo vsaj eno pesem, ki nam bo dala zagon ter vso potrebno motivacijo za učenje. Strokovnjaki priporočajo predvsem  klasično glasbo. Čisto tik pred zdajci pa naredimo še nekaj gibalnih vaj … Strokovnjaki pravijo, da take vaje spodbujajo možgane k najučinkovitejši obliki učenja. Intenzivno učinkovito učenje naj se tako prične …

Branje, pisanje, podčrtovanje in še kaj

Vsak posameznik pri svojem učenju uporablja najrazličnejše metode. Že kaj kmalu ugotovimo, kaj je za nas najprimerneje. Veliko oseb si pri učenju bere na glas, nekateri si podčrtujejo bistvo, spet drugi uživajo ob ustvarjanju miselnih vzorcev ter podobno. Da bo naše učenje kar se da učinkovito, moramo najti pravi slog za sebe in ga tako uporabljati pri vsakem učenju. Rutina nas bo tako pripeljala tudi do hitrejšega usvajanja prav vsake učne snovi.

Kratek odmor

Na vsake toliko časa si moramo med učenjem privoščiti tudi odmor. Sami dovolj dobro vemo, da nam lahko že po uri intenzivnega učenja močno pade koncentracija. Zato je dobro, da v tistem trenutku, ko to začutimo, naredimo kratek odmor. V tem času lahko kaj pojemo, popijemo ali pa poslušamo glasbo. Nekatere osebe odmor dobesedno jemljejo kot počitek, zato se za petnajst minut uležejo v vodoravni položaj. To naj bi bilo menda izjemno učinkovito. Poskusite. Učinkuje.

Ponavljanje učne snovi v obliki zgodbe
Ko imamo občutek, da znamo dovolj in da smo pripravljeni na preizkus, je dobro, da stvar še enkrat ponovimo. Snov si lahko ponavljamo na glas ali potiho; lahko v pisni ali ustni obliki. To je spet odvisno od tega, kakšen tip učenca smo. Izjemno učinkovito ponavljanje je na primer tisto, ki ga povemo v obliki zgodbe. Predstavljamo si, da učno snov razlagamo prijateljem na kavi. Zabavno, kajneda? Pri tem lahko uporabljamo tudi najrazličnejše pripomočke; morda tudi tablo, na katero razlagamo snov.

Učinkovito učenje, ki nam lahko prinese izjemno kakovostne rezultate, torej ne zahteva nobene prave umetnosti. Pomembni so predvsem prava izbira učnega kotička, primerna učna klima, dobro izbran učni slog, koristen odmor ter  ponavljanje v zabavnih oblikah.

Poskusite z učenjem tudi na ta način. Če boste to počeli vsak dan po samo 1 šolsko uro, in sicer 1 mesec, se vam bo uspelo pripraviti na še tako zahteven izpit.

Pa srečno!