Maser

Maserka izvaja masažo, stranka leži na trebuhu

Kaj delavec običajno dela:

  • izvaja masažo, ki stranko sprošča, krepi telo in duha ter povečuje njeno psihofizično zmogljivost. 
  • skrbi za higieno, saj gre pri masaži za delo z ljudmi na najbolj intimni ravni, zato sta pomembna čistoča maserja in njegovega delovnega prostora ter pripomočkov. 
  • poskrbi za pripravo prijetnega ozračja v prostoru (umirjena glasba, minimiziranje hrupa, odstranitev drugih motečih dejavnikov) že pred sprejemom stranke ter pripravi masažna in eterična olja. 
  • izvaja različne tehnike in vrste masaž (klasično, tajsko, kitajsko, japonsko, ajurvedsko, masažo obraza, dlani, glave…). Pri delu uporablja tudi prijeme in gibe iz kiropraktike, shiatsu in tui-na masaže. Med masažo preveri, kako se stranka počuti, se pogovarja z njo in upošteva želje po načinu masaže (bolj močno ali bolj nežno). 
     

Osebnostne lastnosti:

Maser je telesno vzdržljiv, uvideven, vljuden, toleranten ter sprejema značajsko in starostno raznolike ljudi. Ker gre pri masaži za delo z ljudmi na intimni ravni, poleg tega pa so mnogi do masaže skeptični, potrebuje dobre komunikacijske spretnosti in veščine. Stremi k nenehnemu izobraževanju in dopolnjevanju znanja o masažnih tehnikah in gibih, saj se področje vedno razvija in spreminja.

Pogoji dela:

Zaposli se lahko v različnih salonih, zdraviliščih ali centrih zdravja in dobrega počutja. Izvajalec terapevtskih in rehabilitacijskih masaž se lahko zaposli v rehabilitacijskem centru, izvajalec športnih masaž pa v športnem in fitnes klubu. Delavnik je odvisen od tega, kje je maser zaposlen. Ponekod je prisoten na delu med 8 in 10 ur, ne glede na to, ali bo izvajal masažo ali ne, drugje pa je prisoten samo v času, ko ima naročene stranke. Delovni čas pogosto prilagaja povpraševanju strank. Nekatere masaže so zelo naporne, izvajati jih mora v zahtevnih telesnih položajih, zato mora skrbeti za svojo varnost pri delu ter za pravilno držo med izvajanjem masaž. Še zlasti v času, ko je začetnik, mora učvrstiti in okrepiti prste na rokah, kjer ne sme imeti vreznin, odrgnin in prask, saj so le-te pri masaži moteče. 

Delovni pripomočki:

Maserjev osnovni pripomoček je masažna miza s prevleko za enkratno uporabo, na kateri med masažo leži stranka. Uporablja brisače ter različna masažna in eterična olja, za ustvarjanje prijetnega vzdušja pa zagotovi umirjeno glasbo. Oblečen je v belo delovno obleko, nosi tudi rutko za obraz, ki preprečuje morebitno kapljanje potu. Uporablja različna sredstva za razkuževanje, s katerimi poskrbi za higieno. Potrebno je opozoriti, da ne sme nositi nakita, ure, prstanov in zapestnic ter uporabljati nobenih ličil, parfumov in dezodorantov, saj je to lahko za stranko moteče. 

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 66% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic precej perspektiven

Znanja in kompetence:

  • ima opravljen tečaj masaže oz. pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo za področje masaže
  • obvlada tehnike raznovrstnih masaž ter zna oceniti kakovost svoje storitve
  • ima znanja iz anatomije, zdravstvene vzgoje in higiene
Maserka izvaja masažo hrbta, stranka leži na boku
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: