Euroskills
29. 09. 2021
Novice

Euroskills 2021 je končan!

Slovenska ekipa je znova uspešno prikazala poklicne veščine in spretnosti na tekmovanju EuroSkills, ki je v dneh med 23. in 25. septembrom 2021 potekalo v avstrijskem Gradcu.

d 23. do 25. 09. 2021 se je v Gradcu, Avstrija, odvijalo največje evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2021. Več kot 400 mladih in talentiranih tekmovalcev (starih med 18 in 25 let), iz 19 držav, je tekmovalo v kar 38 poklicnih panogah, da bi osvojili naslov najboljšega v Evropi. Slovenijo je letos zastopalo 11 tekmovalcev, v 9 poklicnih panogah: mehatroniki, kamnoseštvu, pohištvenem mizarstvu, stavbnem mizarstvu, informatiki (IKT), cvetličarstvu, aranžerstvu, slikopleskarstvu in strežbi. Gre za zelo zahtevna tekmovanja, ki zajemajo vse veščine in znanja, ki so sestavni del posameznega poklica. Tekmovanje je trajalo 3 dni po 8 ur.

Slovenski tekmovalci so se v hudi konkurenci in z oteženimi pripravami na tekmovanje izjemno izkazali. Na letošnjem EuroSkills si je Slovenija priborila medaljo za odličnost v panogi strežba. Tekmovalec Luka Strajn, BIC Ljubljana, se je pod mentorstvom Boštjana Humskega in nacionalne sodnice, Aide Kadič, na tekmovanje pripravljal več kot leto dni, zato mu je končni rezultat prinesel tudi prestižni naslov BEST OF NATION (najboljši tekmovalec v svoji državi). Po skupnem številu točk se Slovenija uvršča v zlato sredino držav, ki so nastopile na letošnjem tekmovanju EuroSkills.

Slovensko zastavo so uspešno zastopali tudi Lana Kostanjevec (ŠC Ptuj) v aranžerstvu, Rok Vidmar (SGGOŠ Ljubljana) v kamnoseštvu, Jernej Poročnik (ŠC Slovenj Gradec) v pohištvenem mizarstvu, Lara Esih (Domplesk in Majdič s.p.) v slikopleskarstvu, Andraž Rožanski (ŠC Škofja Loka) v stavbnem mizarstvu, Vid smole in Vid Marolt (Vegova Ljubljana) v IKT, Teo Lokar in Uroš Smolej (ŠC Nova Gorica) v mehatroniki in Tilen Lipnik (HVU Celje) v cvetličarstvu.

Zakaj je EuroSkills za mlade strokovnjake tako pomemben? Preberite vse o tekmovanju.