Modni stilist

Skrbi za celostno oblačilno podobo posameznika.

Kaj delavec običajno dela:

  • skrbi za celostno oblačilno podobo posameznika, od priprave idejnih osnutkov in svetovanja do uresničitve svoje ideje v skladu z željami naročnika;
  • spremlja modne trende in tehnološke novosti v materialih, krojih in izdelavi oblačil; 
  • pri sestavljanju različnih kosov oblačil in modnih dodatkov v celoto sodeluje z modnimi oblikovalci, frizerji, vizažisti, fotografi, koreografi in režiserji; 
  • sodeluje pri pripravi modnih revij, sejmov in razstav oblačilnih izdelkov; 
  • svetuje trgovcem z oblačili ali dela na oddelkih s tekstilijami, oblačili in modnimi dodatki.
  • sodeluje pri pisanju strokovnih prispevkov o aktualnih modnih dogodkih in trendih. 
  • naroča oblačila in modne dodatke ter pozamenterijo in vodi različne projekte, kjer je ustrezno oblačilo pomembno.

Osebnostne lastnosti:

Stilist ima odličen čut za estetiko ter dobre komunikacijske veščine in rad sodeluje z ljudmi. Zna predstaviti svoje ideje in se dogovoriti o oblačilni podobi naročnika. Komunicira tako z naročnikom kot tudi s strokovnjaki različnih področij, s frizerjem, vizažistom, modnim oblikovalcem in šiviljo. Je rahločuten, prilagodljiv, vztrajen in pripravljen sprejemati kompromise. Je tudi ustvarjalen, z dobro razvito domišljijo in obenem samoiniciativen, discipliniran in natančen. Modni stilist nima alergij na perje in različne materiale, ki jih uporablja pri delu. Težave s koncentracijo predstavljajo oviro za opravljanje tega poklica.

Pogoji dela:

Modni stilist se lahko zaposli v modnem studiu, modni agenciji, v fotografskem studiu, v gledališču in pri različnih proizvajalcih oblačil ter tekstilij, običajno dela pogodbeno ali le na posameznih projektih. Delo poteka tako v zaprtih prostorih kot na prostem, takrat je izpostavljen različnim vremenskim razmeram. Njegov delovni čas ni ustaljen, saj naročnik pogosto potrebuje nasvet stilista takoj, zato je neredko pod časovnim pritiskom. Če dela z naročnikom iz drugega konca sveta, mora svoje aktivnosti prilagoditi različnim časovnim okvirjem. Pri delu modnega stilista ni posebnih nevarnosti.

Delovni pripomočki:

Modni stilist najpogosteje uporablja risalni pribor, kjer si skicira stilsko podobo naročnika. Delovni pripomočki so povezani z oblačili, modnimi dodatki in obutvijo. Potrebuje tudi osnovni pribor za ličila in ogledalo.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 4 leta.

Znanja in kompetence:

  • ima ustrezno srednješolsko izobrazbo smeri modnega oblikovanja oziroma visokošolsko izobrazbo s področja tekstilstva. 
  • obvlada oblikovanje celostne oblačilne podobe za različne tipe postav in ljudi, oblačila pa sestaviti skladno z modnimi dodatki, primerno namembnosti oz. priložnosti. 
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: