Vizažist, stilist

Vizažistka pri barvanju obrvi stranki

Kaj delavec običajno dela:

 • vizažist izdela vsakdanji, namenski in specialni make-upe;
 • svetuje strankam in jim pomaga pri izbiri izdelkov ter pripomočkov;
 • svetuje ličenje glede na priložnost in namen;
 • uporablja različne metode za olepšavo in spreminjanje telesa oziroma obraza;
 • pripravlja različne maske za filmsko in gledališko produkcijo.
   

Osebnostne lastnosti:

Ima smisel za estetiko, je komunikacijsko spreten in se zna jasno izražati, ko stranki svetuje o načinih ličenja. Zanima se za modo in modne smernice ter lepotne trende. Vizažist je prilagodljiv in strpen, saj lahko pri posameznih vrstah dela pogosto čaka pred začetkom naslednje faze ličenja. 

Pogoji dela:

Delovni čas je večinoma neurejen, možno je delo po več kot 12 ur oziroma toliko časa, kolikor naročnik meni, da vizažista potrebuje. Pogosto je stresno, ko ljudje s svojim videzom niso zadovoljni in jih je treba pomiriti ali ponovno naličiti. Vizažist pogosto čuti utrujenost v nogah. Osebe, ki so alergične na kemične spojine v ličilih ali na prah, tega dela ne morejo opravljati.

Delovni pripomočki:

Vizažist uporablja izdelke za nego in lepotičenje obraza in telesa. Pripomočke za delo ima spravljene v kovčku, ki ga ima vedno s sabo. V njem so različne vrste ličil, senčil za veke, za ličnice, pudri, kreme za obraz in telo, vate, čopiči, pincete, šminke, rdečila za ustnice, maskare, svinčniki za poudarjanje obrvi, obrobljanje oči, obrobljanje ustnic, temnejši odtenki za senčenje obraza, glitterji oziroma proizvodi, ki v emulzijah vsebujejo bleščice, da jih nanašamo na telo, lasulje in odstranjevalci različnih ličil.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 66% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic precej perspektiven

Znanja in kompetence:

 • Ima pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo;
 • Ima zanja o koži in o preparatih, ki jih uporablja;
 • Ima znanja o tehnikah ličenja.
   
Vizažist nanaša rdečilo za ustnice mlajši ženski
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: