Frizer

Frizerka ureja ženski frizuro.

Kaj delavec običajno dela:

  • neguje lase in lasišče, umiva in barva lase, ureja in oblikuje brade in brke, trepalnice ter obrvi;
  • s striženjem, z navijanjem, s spenjanjem oblikuje pričeske za različne priložnosti, pri tem uporabi sušilec, krtačo ter druge frizerske aparate in lasne pripomočke;
  • svetuje glede želene oz. najprimernejše friserske ali negovalne storitve;
  • izvede različne tehnike in vrste ličenja, lahko poskrbi tudi za manikuro;
  • ko je delo končano, stranki po predhodni kalkulaciji zaračuna opravljeno storitev.

Osebnostne lastnosti:

Frizer ima izražen čut za nego lasišča in oblikovanje različnih frizur. Ker dela ob stalni navzočnosti drugih ljudi oziroma strank, mora biti zelo takten pri delu z ljudmi in spreten pri opravljanju frizerske storitve. Imeti mora dobre ročne spretnosti. Biti mora komunikativen in imeti smisel za lepoto in estetiko. Spremljanje novosti v frizerstvu doma in v tujini, stalno izpopolnjevanje, izobraževanje in uveljavljanje novih spoznanj v praksi, predanost delu ter upoštevanje sanitarnih in tehničnih predpisov je pot k uspehu.

Pogoji dela:

Možne poškodbe so vrezi, vbodi z ostrim orodjem in okužbe z nalezljivimi boleznimi pri neposrednih stikih z ljudmi. S pazljivim delom in upoštevanjem navodil o uporabi zaščitnih sredstev se je poškodbam mogoče izogniti. Zaradi umivanja, striženja, lakiranja in barvanja se ni mogoče izogniti umazaniji od delcev las in dlak ter kemikalij. Delo frizerja zahteva dobre telesne spretnosti, saj se opravlja pretežno stoje in s pripogibanjem.

Delovni pripomočki:

Frizer pri svojem delu uporablja široko paleto najrazličnejših pripomočkov in orodij: glavnike, krtače, britvice in brivnike, škarje in strojčke za striženje las in dlak, navijalce za kodranje, čopiče za miljenje in nanašanje kemikalij, razpršilnike, toaletne vode, lake, šampone, utrjevalce in barvila. Uporablja tudi umivalnik, umivalni pult, stenska in ročna ogledala, sušilnike za lase ter brisače. V frizerstvu se uporabljajo še voda, mila, šamponi, posipi, kreme, mazila, masti, olja, utrjevalci, losjoni, mehčalci, barvila, belila, sredstva za niansiranje, svetlenje in razbarvanje ter utrjevanje pri kodranju.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 66% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic precej perspektiven

Znanja in kompetence:

  • Ima predpisano srednješolsko poklicno izobrazbo.
  • Obvlada veščine in postopke frizerskega poklica.
  • Pozna osnove kemije, higiene, računovodstva in varovanja okolja. Prav tako pozna osnove komuniciranja in psihologije.
  • Je v dobri psihofizični kondiciji in je ročno spreten.
  • Ima oster vid in visoko razvite spretnosti rok in prstov.
Striženje.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: