Kontrolor živil
Kaj delavec običajno dela:
- izvaja kontrolo kakovosti živil rastlinskega in živalskega izvora in nadzira standarde kakovosti;
- izvaja kemijske, mikrobiološke, fizikalne in senzorične analize živil;
- nadzira higieno v procesu proizvodnje živil;
- opravlja količinski in kakovostni pregled zalog in načrtuje nabavo surovin;
- ovrednoti napake na živilu, ki so posledica neustreznega proizvodnega procesa.
Osebnostne lastnosti:
Kontrolor živil dela samostojno ali sodeluje v skupini. Samostojno delo mora opraviti temeljito, učinkovito in odgovorno, za delo v skupini pa mora biti tudi prilagodljiv in komunikativen.
Pogoji dela:
Delo poteka v zaprtih proizvodnih prostorih ali v kemijskih in mikrobioloških laboratorijih. Za opravljanje dela je potrebna dobra telesna kondicija, ker je delo večinoma stoječe. Delavec ne sme biti občutljiv na kemikalije in na čistila, s katerimi zagotavlja higiensko neoporečnost živil. Kontrolor uporablja predpisano varnostno opremo, haljo, očala in zaščitne rokavice v laboratoriju in delovno obleko, ki se zahteva v proizvodnji.
Delovni pripomočki:
Kontrolor živil pri delu uporablja laboratorijsko opremo, pribor in kemikalije. Za obdelavo in shranjevanje podatkov uporablja računalnik z osnovno programsko opremo.
Dolžina izobraževanja znaša 4 leta.
Znanja in kompetence:
- Za poklic se zahteva srednja strokovna izobrazba.
- Kontrolor živil pozna tehnike analiziranja živil in kontrolo njihove kakovosti.