Obdelovalec lesa

Kaj delavec običajno dela:

  • opravlja raznovrstna dela: od strojne in ročne obdelave lesnih elementov, pomožnih del pri strojni obdelavi, upravlja enostavne stroje in naprave
  • ukvarja se z izdelavo izdelkov domače obrti, sedežnih in posteljnih vložkov ter vzmetnic ter zaključnih del v lesarstvu
  • preveri delovni nalog, navodila, naročilo in seznam potrebnega materiala in pripravi material
  • pripravi stroje in druge naprave, ter okovje, vijačno blago, obroče, žeblje in tapetniški material
  • embalira elemente ali izdelke, strojno izdeluje palete in stojke, termično obdeluje les
  • prenaša, naklada ter pospravlja orodje, les, zamenja in čisti filtre, vreče in druge vložke na strojih in napravah.

Osebnostne lastnosti:

Obdelovalec lesa ima izražen interes za obdelovanje lesa in lesenih izdelkov. Je samoiniciativen in ima smisel za lepoto in oblikovanje izdelkov, ima ustrezen odnos do dela, strojev, orodja in materiala. Ima sposobnost opazovanja, občutek za najbolj primerno obdelavo lesa. Rad dela v skupini ter ima racionalen odnos do uporabe surovin, materialov in drugega blaga. Je natančen, vesten in odgovoren.

Pogoji dela:

Obdelovalec lesa dela ob prisotnosti prahu, ropota, hlapov, prepiha in temperaturnih sprememb. Pri delu obstaja možnost za okvare hrbtenice, nevarnost prehlada, padca z višine, grozijo mu udarnine, odrgnine in vreznine dlani in prstov. Obvezna je uporaba osebnih varovalnih sredstev. Dela pretežno v zaprtih in delno zaprtih prostorih, na prostem, po potrebi na višini. Dela pretežno stoje, se sklanjanja in obrača, pri delu je pogosto v prisilni drži telesa.

Delovni pripomočki:

Delovni pripomočki, ki jih uporablja obdelovalec lesa, so številni. Uporablja: žage, skobeljne stroje, površinsko brušenje, spajanje furnirja, za struženje in pakiranje, delovne mize z vpenjali, pile, bruse, svedre, vezane plošče, lesonitne, iverne in panelne plošče, sintetična in druga lepila, lake, naročilnice, račune, delovne in izdelavne naloge, dobavnice, tovorne liste, nalepke, tehnično in tehnološko dokumentacijo o strojih in napravah ter orodju.

Dolžina
izobraževanja
Perspektivnost

Znanja in kompetence:

  • Ima nižjo poklicno izobrazbo.
  • Ima spretnost rok in prstov, mišično občutljivost, občutek za pritisk noge, usklajeno delo rok, prstov in oči.
  • Ima normalno razvit vid, razlikuje barve, ima sposobnost globinskega gledanja.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:
Sorodni poklici:

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«