Kuhar

Moški, ki v kuhinji pripravlja hrano.

Kaj delavec običajno dela:

 • pripravlja hladne in tople jedi ter sladice po naročilu ali meniju 
 • pri pripravi jedi upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedi, hrano pripravlja v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, trudi se za okus, nasitnost in prijeten videz jedi
 • pri delu skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji
 • naroča in prevzema živila, odgovoren je za čiščenje, toplotno obdelavo, razdeljevanje na posamezne obroke, garniranje in dekoriranje jedi
 • sodeluje pri pripravi in sestavljanju dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke
 • pripravlja dnevne obračune porabljenih živil in sproti pregleduje zaloge živil
 • spremlja novosti v stroki in jih uvaja v delo
 • sodeluje pri uvajanju novih delavcev.
   

Osebnostne lastnosti:

Kuhar je odgovoren, iznajdljiv, ustvarjalen in ima smisel za delo z ljudmi. Pri delu je zbran, miren in ima dober pregled nad tem, kakšna hrana je za določene priložnosti najprimernejša, zdrava in okusna. Pri ravnanju z živili mora biti gospodaren. Je komunikativen pri delu s strankami ter s sodelavci.

Pogoji dela:

Kuhar je pri svojem delu izpostavljen številnim nevarnostim, predvsem vrezom, vbodom, opeklinam, odrgninam, padcem in prehladom. Kuhar mora uporabljati zaščitna sredstva in delovno obleko.
Kuhar dela ob občutnih spremembah temperature, na prepihu, ob močnih vonjavah, v sopari, ob izparinah, vlagi, mokroti in ropotu. Delo je lahko nevarno zaradi ostrega orodja, vročih predmetov in naprav pod tlakom ali spolzkih tal. Nima izraženih alergij na živila in čistila.
 

Delovni pripomočki:

Uporablja kuhalno, namizno servirno in transportno posodo, pribor in kuhinjsko orodje: univerzalni stroj s priključki, lupilnik za gomoljasto zelenjavo, čebulo; stroj za pranje zelenjave, stroje za mletje mesa, stroje za stepanje in ožemanje, stroje za obdelavo in oblikovanje testa; termične naprave, štedilnik, kotle za kuhanje, prekucne ponve, pečice, cvrtnik, žar in raženj, parne konvekcijske peči in kuhalne avtomate, grelne pulte, pomivalne naprave. Poleg tega pa še hladilne naprave in stroj za sladoled. Pri delu potrebuje tudi kuhinjsko perilo ter čistilno orodje in pripomočke. Za pripravo jedi uporablja živila živalskega in rastlinskega izvora, začimbe in dišave ter vodo. 

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Ocena izhaja iz raziskave Poklicni barometer 2021 in se nanaša na poklicno skupino. Lok je obarvan v celoti, kadar se predvideva, da bo poklic v primanjkljaju, do dveh tretjin, kadar se predvideva ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem in do prve tretjine, kadar se predvideva, da bo poklic v presežku.

Perspektivnost je 99% v primerjavi z drugimi izobraževanji, kar pomeni, da je poklic zelo perspektiven

Znanja in kompetence:

 • Ima predpisano srednjo poklicno izobrazbo kuharske smeri.
 • Ima opravljen tečaj higienskega minimuma in izpit iz varstva pri delu.
 • Pozna tehnologijo priprave hrane, zna ravnati z živili in s kuhano hrano, pozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane. 
 • Zna organizirati lastno delo in uporabljati strokovno literaturo. Ima čut za organizacijo dela in pravilno časovno razporeditev. 
Roke osebe, ki pripravlja hrano.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: