Točaj

Kaj delavec običajno dela:

  • točaj streže pijačo gostom v barih in točilnicah, lahko pa dela tudi v hotelih, restavracijah, gostiščih in drugod;
  • točaj večinoma streže alkoholne in brezalkoholne pijače;
  • v mnogih barih so na voljo tudi prigrizki, tako da mora točaj včasih pripraviti sendviče ali solato v kuhinji;
  • vzdržuje čistočo bara kar pomeni, da mora pobrisati polito pijačo, očistiti mize in pulte, pobirati smeti, prazniti in čistiti pepelnike ter pobirati prazne steklenice;
  • točaj mora hitro zamenjati prazen pivski sod s polnim in začeti v najkrajšem možnem času spet streči; 
  • zlaganje polnih steklenic pijače na police običajno poteka pred odprtjem ali po zaprtju bara;
  • naloge točaja so še izdajanje računov, razporejanje barskega pohištva, urejanje pulta in priprava menijev.
     

Osebnostne lastnosti:

Točaj mora biti vesel, prijateljsko razpoložen in sposoben delati z različnimi vrstami ljudi. Potrebuje tudi dobro telesno vzdržljivost, ker večino časa dela stoje.

Pogoji dela:

Razmere za delo so odvisne od vrste in velikosti gostišča, kjer dela. V času gostinske sezone, med počitnicami in poleti, je običajno več obiskovalcev, zato je delovni ritem tedaj povišan in včasih se delo podaljša pozno v noč. Nevarnost pri delu točaja je steklovina, kozarci in steklenice, ki se lahko razbijejo. Pri uporabi grelnih naprav mora biti pozoren, saj sicer lahko pride do opeklin z vročo vodo ali paro.

Delovni pripomočki:

V večini barov imajo za čiščenje kozarcev in posode posebne pomivalne stroje, vendar mora točaj zlagati posodo v in iz stroja. Pri delu točaj uporablja steklenice in sode s pijačo, aparate za pripravo kave in toplih napitkov, blagajno za pripravo računa in druge gostinske pripomočke.

Dolžina
izobraževanja
Perspektivnost

Znanja in kompetence:

  • zaželena je srednja poklicna izobrazba gostinske smeri;
  • zna pripraviti različne pijače;
  • zna pomiriti preveč razgrete obiskovalce;
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic: