Turistični animator

Turistični animatorji na plaži izvajajo telovadbo

Kaj delavec običajno dela:

  • zabava goste in obiskovalce turističnih nastanitev in prireditev;
  • načrtuje animacijski program in poskrbi za izvedbo;
  • prilagaja program glede na ciljno skupino (otroci, mladostniki, odrasli);
  • opravlja predstavniška dela podjetja za katerega dela;
  • skrbi za dobro počutje gostov.
     

Osebnostne lastnosti:

Osebnostne lastnosti turističnega animatorja so inovativnost, energičnost, živahnost in dinamičnost. Delo animatorja je primernejše za mlade ljudi, ki so komunikativni, odgovorni, imajo radi ljudi, so veseli, organizirani, urejeni in vljudni. Med izvajanjem programa mora biti turistični animator spočit, primerno oblečen in urejen, prijazen, potrpežljiv, nevsiljiv, dobro razpoložen in psihično uravnotežen. Turistični animator mora biti trdnega zdravja in značajsko primeren za delo. Preden se nekdo odloči za delo turističnega animatorja, je dobro, da opravi zdravniški pregled in razmisli, če mu delo glede na njegove osebnostne lastnosti ustreza.

Pogoji dela:

Nevarnosti in možne poškodbe so pri delu prisotne, saj je animator večino časa v gibanju. Ravno zato lahko med delom pride do poškodb, kot so zlomi, zvini in izpahi. Pozimi so možni prehladi in gripozna obolenja. V poletnem času lahko zaradi nepazljivosti utrpi sončarico, opekline, omedlevico ali dehidracijo. Pred temi nevarnostmi se zaščiti s primerno oskrbo z vodo in z zaščitnimi sredstvi, kot so pokrivalo, očala in krema za sončenje. Zaradi dolgotrajnega dela z ljudmi je možna izčrpanost. Ker veliko govori, tvega hripavost ali izgubo glasu.

Delovni pripomočki:

Delovni pripomočki so odvisni od področja dela animatorja. Športni animator pri delu uporablja žoge, loparje za tenis, namizni tenis, pikado in zvočne medije za izvajanje plesnih delavnic. Animator, ki izvaja kulturno animacijo, potrebuje kostume, scenarije za gledališke igre in instrumente. Če naj delo profesionalno opravlja, se za svoje področje animacije ustrezno pripravi. Pri delu uporablja različna predstavitvena gradiva, s katerimi privablja goste. 

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 4 leta.

Znanja in kompetence:

  • Za delo turističnega animatorja zadostuje srednješolska izobrazba.
  • Je spreten v komunikaciji tako v domačem kot tujem jeziku.
  • Pozna kulturne, zgodovinske, etnografske in druge značilnosti okolja, kjer dela. 

 

Ženska piha ogromen balon med turisti
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: