Vinogradnik
Kaj delavec običajno dela:
- ukvarja se z gojenjem vinske trte, kar vključuje usmerjanje njene rasti, obdelovanje talne podlage, varovanje pred boleznimi in škodljivci ter obnavljanje nasada;
- trte obrezuje, gnoji, spremlja njen razvoj ter odstranjuje odvečne mladike in liste;
- ureja, utrjuje in vzdržuje jarke in poti po vinogradu ter odstranjuje škodo po vremenskih ujmah, tla neguje s košnjo ali obdelavo;
- ko je čas za trgatev obira grozdje ter ga v vinski kleti pripravi za predelavo ali skladiščenje in prodajo na trgu;
- stiska grozdje ter neguje mlado vino, da pravilno dozori, nato ga ustekleniči in opremi z podatki;
- nakupuje opremo, material in zaščitna sredstva ter vzdržuje in opravlja manjša popravila kmetijskih strojev, priključkov in naprav;
- sodeluje z vinogradniki in agronomskimi strokovnjaki ter se udeležuje strokovnih predavanj in seminarjev, spremlja strokovno literaturo in se izobražuje;
- udeležuje se razstav in ocenjevanja vin na kmetijskih in vinskih sejmih.
Osebnostne lastnosti:
Vinogradnik ima veselje do dela v vinogradu in pozitiven odnos do varovanja okolja. Je vztrajen, potrpežljiv, iznajdljiv, skrben in natančen. Pri stikih z ljudmi je komunikativen. Odlikuje ga dobra organizacija dela in stremi k novostim ter izboljšavam v stroki. Ima razvite sposobnosti opazovanja razvoja vinske trte ter znakov prisotnosti rastlinskih bolezni ali škodljivcev.
Pogoji dela:
Poškodbe kot posledice razmer pri delu so lahko ureznine, odrgnine, udarnine. Razvije lahko tudi alergijo zaradi pikov žuželk ali se zastrupi s kemičnimi sredstvi. Pomembno je upoštevanje navodil za varno delo in uporaba ustrezne delovne obleke, rokavic, predpasnika, škornjev in ostalih pripomočkov.
Delovni pripomočki:
Vinogradnik pri svojem delu uporablja ročna orodja in pripomočke, kot so sadjarske škarje, cepilni nož, klešče, posode, brente in sodi. Pomaga si tudi s kmetijskimi stroji in napravami, kot so traktor, rahljalnik, kosilnica, nahrbtna škropilnica in stiskalnica. Za določanje sladkorja v moštu uporablja areometer ali gostomer. Dela s trsnimi cepljenkami, vrtnarskim voskom, umetnimi in naravnimi gnojili, zaščitnimi sredstvi in vinskimi dodatki. K dokumentaciji njegovega dela spadajo evidence, delovni nalogi, obvestila vinogradniških služb, kletne knjige ter strokovne knjige in revije.
Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.
Znanja in kompetence:
- Pozna postopke gojenja vinske trte, kot so: rezanje in cepljenje, brananje, rahljanja in gnojenje zemlje, obiranje.
- Pozna rastlinske bolezni in živalske škodljivce ter ustrezne zaščitne ukrepe in sredstva.
- Pozna tehnologijo predelave grozdja v vino in področje kletarjenja.
- Zna rokovati z orodjem in napravami ter jih ustrezno vzdrževati.
- Ima vozniški izpit B, F in G kategorije.