Sladoledar

Oseba v slaščičarni s sladoledom

Kaj delavec običajno dela:

  • izdeluje sladoled v industrijskem obratu ali manjši enoti, kot je npr. slaščičarna, prodajalna sladoleda, gostilna;
  • v industrijskem obratu dela v skupini, prevzema osnovne sestavine, pripravlja sladoledne zmesi, sodeluje pri izdelavi novih receptur, skrbi za notranji transport surovin in izdelkov, nadzira avtomatsko čiščenje strojev in naprav;
  • v manjših obratovalnicah dela samostojno, a v manjšem obsegu - nabavlja in prevzema surovine, izdeluje recepture, pripravlja sladoledno zmes, čisti in razkužuje stroje ter skrbi za njihovo delovanje, skrbi za prodajo sladoleda kupcem.
     

Osebnostne lastnosti:

Sladoledar je natančen, kreativen, ima smisel za estetiko in ločevanje barvnih odtenkov. Pri delu je pomembna osebna urejenost in zagotavljanje nadpovprečnih higienskih razmer. Ima smisel za delo z ljudmi, tako sodelavci kot tudi strankami. 

Pogoji dela:

Poškodbe kot posledice razmer pri delu so lahko ozebline pri rokovanju z globoko zamrznjenimi končnimi izdelki, padci zaradi spolzkega delovnega okolja, pogosto je sladoledar zaradi temperaturnih razlik izpostavljen tudi prehladnim obolenjem. Ker delo opravlja stoje, je nagnjen h krčnim žilam in zatekanju nog. V skladu s higiensko-sanitarnimi zahtevami mora vedno nositi ustrezno delovno obleko in nedrsečo obutev. Pomaga si tudi z mrežo za lase, ustno masko in podloženimi zaščitnimi rokavicami.

Delovni pripomočki:

Sladoledar uporablja različne stroje in naprave, kot so homogenizator, pasterizator, zorilnik… Pri delu si pomaga tudi s tehtnico, termometrom, zajemalkami, stepalniki, lopatkami in posodami za shranjevanje sladoleda. Surovine, ki jih uporablja so mleko, smetana, surovo maslo, sladila, sadni in aromatični dodatki, emulgatorji in stabilizatorj ter različne vrste vafljev. Med potrošni material sodi prodajna embalaža, plastične posodice, žličke in ovojni papir, prevozna embalaža, kartonaste škatle in palete ter sredstva za čiščenje in razkuževanje. K dokumentaciji dela pa sodi spremljanje kakovosti izdelave sladoleda z laboratorijskimi analiznimi listi, označevanje izdelkov z deklaracijo, zagotavljanje visoke higiensko-sanitarne ravni proizvodnje z načrtom čiščenja in HACCAP protokolom.

Prikaz let po zaključeni osnovni šoli, do največ 10 let izobraževanja.

Dolžina izobraževanja znaša 3 leta.

Znanja in kompetence:

  • Za industrijske potrebe je najbolje, da pridobi sladoledar poklicno kvalifikacijo v izobraževalnem programu Mlekar, za potrebe manjših enot pa v izobraževalnem programu Slaščičar.
  • Zna izvesti celoten postopek izdelave sladoleda, od priprave delovnega prostora do zamrznitve sladoledne mase. 
  • Pozna razliko v procesu dela v industrijskem obratu ali manjši enoti.
  • Zna pripravljati nove recepture sladoledov. Je ustvarjalen in ima smisel za okuse. 
  • Pozna sanitarno higienske predpise in jih dosledno upošteva.
Izobraževalne institucije
Šole, ki izobražujejo za poklic:

Sorodni poklici: